לוגו חב"ד
מצות עגולות

איך מנקים לפסח

לשיטת חב"ד מחמירים שלא להכשיר תנור או טוסטר אובן לפסח כלל (ע"פ פסקי תשובות סימן תנא סעיף י ובהערה 44.)

לשיטת המקילים שכן להכשיר תנור לפסח יש להכשיר באופן הבא:
תנור אפייה חשמלי, יש לנקותו היטב עד כמה שהיד מגעת, ולהמנע מלהשתמש בו עשרים וארבע שעות קודם ההכשר, ואחר כך ידליקו את התנור בחום הגבוה ביותר שאפשר, וישאירוהו דולק כשעה, ודי בזה.

אולם התבניות שאופים בתוכם חלות בתנור, צריכים ליבון באש עד שיהיו ניצוצות אש ניתזים מהן, ולכן התבניות של תנורי אפייה חשמליים, יש ללבנם באש. וכיון שאי אפשר ללבנם כך (כי הם עלולים להתקלקל), נכון להחליפם בתבניות חדשות. ויש חולקים ומתירים אותו בהגעלה, והמיקל יש לו על מה שיסמוך.

מקורות: שו"ת יחוה דעת חלק ב' (סימן סג) וחזון עובדיה פסח (מהדורת תשס"ג עמודים קלב וקלד).

נחלקו הפוסקים האם אפשר להכשיר מיקרוגל לפסח, ולכן עדיף לרכוש מיקרוגל במיוחד לפסח או לוותר על השימוש בו במשך ימי הפסח.

אולם לשיטת המקלים כך יש להכשיר את המיקרוגל לפסח:

  1. יש לנקות את המיקרוגל מליכלוך ושאריות אוכל שנותרו בו.
  2. לחמם בתוכו צלוחית עם מים וסבון למשך כ10 דקות על החום המקסימלי.
  3. יש לנקות ולהגעיל את הצלחת של המיקרוגל או להניח דבר שיחצוץ בינה למאכלים שמחממים בפסח, ויש שמסירים לגמרי את הצלחת ומוכרים גם אותה בחמץ

יש לנקות היטב את הפלטה ולהפעילה על החום הכי גבוה למשך כרבע שעה. בפסח יש להשתמש בפלטה כשהיא מכוסה בנייר כסף.

פח או טס מתכת הנקרא "בלעך" שמניחים על הגז: יש לנקות היטב ולעשות ליבון קל, דהיינו להעביר את שני הצדדים על להבות במשך זמן שאם בצד השני היה נייר, הוא היה נשרף. ונהגו לעוטפו בנייר כסף.

לשיטת האשכנזים ושיטת חב"ד – הכשרת השיש לפסח תלויה בסוג השיש:
שיש אבן קיסר / דקטון – אין אפשרות להכשירו. יש לנקותו היטב, ולכסותו (בנייר כסף או בשעוונית) לכל ימי הפסח. 

שיש חברון או גרניט, או משטחי עבודה מחומרים אחרים – יש לנקות את המשטח היטב, ולערות ישירות על פני כל המשטח מים מקומקום או ממיחם רותח (לכתחילה יש לערות כשגוף החימום עדיין פועל). גם לאחר הכשרה זו אין להניח במהלך הפסח סיר חם ישירות על המשטח, ורצוי לכסות את המשטח בנייר כסף, שעוונית וכדומה.

אשכנזים המעוניינים להכשיר את השיש כך שיוכלו להשתמש בו בפסח בלא כיסוי, צריכים להכשירו על ידי עירוי של מים רותחים, על גבי אבן או ברזל מלובנים המונחים בצמוד למשטח. יש להקפיד להעביר את האבן או הברזל על פני כל המשטח ולערות עליהם.

לשיטת ספרדים – לכתחילה יש לערות מים מקומקום רותח על המשטח. וכאשר ישנו קושי – מכיון שרוב תשמיש המשטחים הללו קר – מספיק לנקות אותם היטב.

יש הסוברים שלכתחילה אין להשתמש בפסח באותו מדיח כלים שמשתמשים בו כל השנה.
מי שמעוניין לסמוך על המקילים ולהכשיר את מדיח הכלים ינהג כדלהלן:

את גוף המדיח יש לנקות היטב (עדיף לנקות גם את הפילטר לפני ההפעלה), להמתין 24 שעות מעת השימוש האחרון, ולאחר מכן יש להפעיל את המדיח עם חומר ניקוי לתוכנית מלאה בטמפרטורה הגבוהה ביותר.

לאחר מכן יש להוסיף מלח מדיח חדש.
את הרשתות והסלים יש לנקות היטב, להמתין 24 שעות מהשימוש האחרון, ולהגעילם בכלי מים מבעבעים המונח על האש.